Rugschool

Rugschool is een cursus voor mensen met rugklachten.
We leren je in 5 bijeenkomsten op de juiste manier omgaan met je rug en rugpijn.

Rug oefeningen in combinatie met voorlichting en tips over houding en beweging, beschermen tegen het krijgen van rugklachten. Wie regelmatig oefent en beter leert bewegen halveert ongeveer de kans op rugpijn.
Tevens nemen klachten die al aanwezig zijn sneller af m.b.v. de juiste aanpassingen in de dagelijkse activiteiten in combinatie met oefeningen.

In Nederland heeft jaarlijks een op elf mensen ernstige of hardnekkige rugpijn. En ruim 40 procent heeft jaarlijks een tijdje last van zijn rug. Meestal gaat het om rugpijn zonder uitstralende pijn naar de benen. Maar ook wanneer er wel sprake is van uitstralende pijn is de kans klein dat het gaat om iets ernstigs, als een hernia (beknelde zenuw uit het ruggenmerg).
De meeste rugklachten komen niet voort uit lichamelijke oorzaken zoals verschoven wervels of beknelde zenuwen.
Integendeel, de belangrijkste oorzaken zijn onze gewone dagelijkse bewegingen, houdingen en inspanningen! Factoren die je zelf onder controle hebt, waar je zelf wat aan kunt doen.

Door een verkeerd gebruik van onze rug kan er een overbelasting optreden wat kan resulteren in een ge├»rriteerde pees of spier. Zo'n irritatie gaat meestal na verloop van tijd 'vanzelf' over, maar bij de helft van de pati├źnten speelt de rug echter binnen een jaar opnieuw op.
Dit vaak als gevolg van verzwakking van de kleine, stabiliserende spieren, waardoor belasting minder goed opgevangen kan worden door de rug.
De kans op (terugkerende) klachten kan omlaag door voorlichting en oefenen - de rug sterk en beweeglijk houden.